Teknoloji

Anki Nedir ?

Anki Nedir? 

Anki ile Her Şeyi Kolaylıkla Ezberle

 

Anki ezberlemeniz gereken her şeyi, tekrara dayalı öğrenmenizi sağlamak için yazılmış açık kaynak kodlu bir yazılımdır.

 

“Flashcard” mantığına dayanan sistemi oldukça basit: Ezberlemek istediğiniz kartlardan oluşan desteleri web’den indirerek veya kendiniz yaratarak Anki’ye yüklüyorsunuz.

 

Yani çalışmak istediğiniz konu üzerine kendi kartlarınızı da oluşturabiliyorsunuz, internetten de örmek kartlar bulup Anki’ye import edebiliyorsunuz!

 

Çalışmak istediğiniz desteyi açtığınızda Anki size ezberlemeniz gereken kelime veya bilginin olduğu kartları sırayla gösteriyor.

 

Bir kart açıldığında siz içinizden doğru cevabı düşündükten sonra tıklıyorsunuz ve cevabı gösteriyor. Cevabı gördükten sonra, kartın zorluğu hakkında bir rating veriyorsunuz. Zordan kolaya doğru “again”, “hard”, “good” veya “easy” tuşuna basıyorsunuz. Buna göre Anki en çok zorlandıklarınızı en kısa sürede olmak üzere tekrar önünüze getiriyor, ta ki günlük kart kotanızı tatmin edici şekilde tamamlayana kadar. Bu şekilde Anki’nin algoritması size bilemediğiniz ve zorlandığınız kartları daha sık sorarak, desteleri zamana yayılan bir çalışma programı içerisinde siz öğrenene kadar tekrarlatıyor.

 

İsterseniz yukarıda bahsettiğim gibi Flashcard mantığıyla isterseniz destelerinizi Soru Cevap ya da boşluk dolurma şeklinde oluşturarak ve açılan karta doğru cevabı girerek de çalışabiliyorsunuz!

 

Ve son olarak kartlarınıza Resim, Ses Kayıtları da ekleyebilirsiniz!

 

Nerelerde ve Nasıl  Kullanılır?

 

Anki tıp fakültelerinde öğrenim görenler ve dil öğrenmek isteyen insanlar için dünya genelinde oldukça popular bir yazılım. Bunun yanında matematik, coğrafya, hukuk gibi dersler için de kullanılabiliyor.

 

Anki Japonca, Çince, Arapça karakterlerinin/ harflerinin ve Latex desteğinin de olmasıyla bilimsel anlamda da fayda sağlamaktadır.

 

Anki nasıl kullanılır bu Anki ;

 

  1. Web üzerinden (https://ankiweb.net/ ),
  2. Desktop Bilgisayarınızdan ( Mac, Linux ve Windows da kullanılabilir. https://apps.ankiweb.net/ ),
  3. Mobil cihazlarınızdan (Android için Ücretsiz, Ios için ise malesef ücretli ve pahalı bir application).

İsterseniz benim gibi yukarıdaki 3 seçeneği aynı anda da kullanabilirsiniz!

 

Anki’nin bir diğer harika özelliği ise her desteniz Anki’nin database’ine sizin adınıza kayıt edilir ve hangi cihazdan girerseniz girin kartlarınızın son haline ulaşabilirsiniz. Yani evde, okulda ve işte masaüstü bilgisayarınızda çalışırken telefonunuz sayesinde durakta, otobüste, starbucks’da da kahvenizi yudumlarken çalışabilirsiniz!

Öncelikle,

Yukarıda linkini vermis olduğum web sitesine gidip üye oluyoruz. Üyelik için onay maili geliyor, onaylıyoruz. Üyeliğimiz tamamlandıktan sonra uygulamayı bilgisayarımıza indirip kuruyoruz. Bu kısımları anlatmayacağım çünkü kurulumu basit ve internette oldukça fazla kaynak mevcut.

Kurulumu tamamladıktan sonra isim soyisim ile bir profil oluşturuyorsunuz. Programın üzerinde Sync butona basarak üye bilgilerimizi gireceğimiz pencere açılıyor ve giriş yapıyoruz.

Bravo! Artık hazırız kartlarımızı oluşturmaya!

Etkili Kart Oluşturma için birkaç örnek ekran kaydı;

 

 

  • Text Hover
Kartın önyüzündeyken yanıtı söyleyip show answer butonuna basıyoruz.

Yanıtımıza göre kartın tekrar durumunu seçiyoruz.

Bir görsel üzerinde birçok bölüm içinde tekrarlı çalışabiliriz.

İngilizce ce diğer yabancı diller için de görsellerdeki gibi çalışılabilir.

 
 
 

Aşağıdaki video kaynakları ile de özellikle tıp alanında nasıl efektif kullanılabileceğini anlatan iki video bırakıyorum.

 

 

Anki de Add – On Ekleme nasıl yapılır ?

 

Add-On eklerken dikkat etmeniz gereken şey Anki’nizin versiyonudur. Her add-on her anki versiyonu için kullanılabilir olmuyor malesef.

 

En çok kullanılan Add-On’lar

Kiril, Arap, Yunan, Çin ve Japon alfabelerini destekleyen add-onlar,

Günlük çalışma saatinizi ve detaylarınızı grafiksel olarak gösteren add’onlar,  ( Review Heatmap – En güncel anki versiyonunda şu an maalesef destek yok )

Buton renklendirme,

Night Mode Add On ( Her programda kullanmayı sevdiği bir özellik )

Add-On’lar için Kaynak;

Tıp Öğrencileri için kaynaklar;

https://www.medschoolanki.com

Author


Baris